Är Du mycket intresserad av utställning, intresserad av att träna lydnad, agility, spår eller något annat?
Då kan Du vara en perfekt fodervärd till någon av mina Phaléner!

 

 
Vad innebär det att vara fodervärd?

Jag använder mig av Svenska Kennelklubbens fodervärds avtal.

Enligt detta avtal får uppfödaren ta högst två valpkullar på en tik innan den övergår i fodervärdens ägo. Har dessa två kullar inte tagits innan tiken fyllt 5 år övergår äganderätten i alla fall till fodervärden.

När det gäller hanhundar finns det större variation, man kan välja mellan x antal parningar eller tills dess att hunden uppnått en viss ålder, dock senast när hunden fyller 7 år.

I avtalet kommer man även överens om vem som ska betala försäkringen. Anmälningsavgifter till utställningar eller tävlingar betalas i regel av den som vill ställa ut eller tävla hunden. Om jag önskar ställa ut/tävla hunden betalar jag alltså alla kostnader som detta innebär om vi inte kommit överens om något annat.

Jag använder mig av detta avtal så båda parter ska känna sig trygga!

Det är viktigt att fodervärden förstår att de måste sköta hunden i enlighet med de krav som jag har och jag vill bli informerad/tillfrågad vid beslut gällande foderhunden.

Fodervärden ska hålla hunden i mycket god kondition hela tiden så jag kan hämta den inför utställningar/tävlingar och valpningar. Fodervärden ska ge foder jag godkänt.

Fodervärden ska tala om första dagen när tiken löper och ha henne tillgänglig för parning och valpning. I de fall fodervärden har en hanhund på foder ska denne hålla hanen tillgänglig för parningar. En fodervärd som har en fodertik måste vara införstådd med att tiken kommer att vara hemma hos mig i ca 3 månader i samband med valpning.

Jag har hand om parning och valpning av mina tikar, det innebär att tiken kommer att paras för att sedan 6 veckor senare komma hem till mig för valpning. Hon kommer sedan efter valparna fötts att stanna tills valparna är levererade, dock max 10 veckor efter valpning. Jag står för de kostnader som kommer i samband med parning och valpning.

Som fodervärd får man inte ta kullar efter hunden innan den övergått i ens ägo (alltså inte förens överenskommelsen på fodervärds kontraktet är uppfylld, det skrivs papper på när hunden helt överlåtes till fodervärden)

Jag är väldigt måna om "mina" hundar och valpköpare, jag nås alltid om det skulle vara något!

Jag förväntar mig att bli uppdaterade om foderhundarnas utveckling. Speciellt om något oväntat dyker upp såsom sjukdomar eller olyckor. Jag vill ta hand om foderhundarna när fodervärden ska på semester utan hunden.

Jag ställer krav på fodervärden, hunden ska aktiveras på något vis, ringtränas, tävlas och den ska socialiseras. Fodervärden ska vara medlem i SKK och inte bo för långt ifrån mig då jag gärna vill träffa ”mina” hundar då och då.

För mig är det en stor tillgång att ha bra fodervärdar då jag anser att jag inte kan ha fler hundar än jag hinner med, på detta sätt kan jag ha fler hundar i vårt avelsarbete.

Nu är det ju kanske så att alla fodervalpar inte kommer att lämpa sig för avel. Jag ögonlyser och patellaundersöker alltid våra egna hundar innan avel. Resultaten av dessa undersökningar är ju inget vi vet redan när valpen är leveransklar så vi tar en stor risk. Jag kan självklart inte ge några garantier på valpen.

Jag vill enbart ha seriösa fodervärdar som är villiga att leva efter dessa kriterier och ge mina foderhundar underbara hem med massor av kärlek och aktivering.

Vill du fortfarande vara fodervärd åt mig?

Då föreslår jag att du hör av dig till mig så vi kan träffas och prata igenom vad det skulle innebära att vara fodervärd till en av mina valpar i framtiden.

/Chrillan

 

YournameCom © 2007 • Privacy Policy • Terms of Use